کشور ترکیه با نرخ تحصیلی 94.2% در رتبه 2 جهان از لحاظ دسترسی به دانشگاه ها و سیستم آموزش عالی قرار دارد. این کشور با عضویت منطقه آموزش عالی اروپا و پیروی از قوانین آموزشی روند تحصیل در دانشگاه های اروپا را اجرا می کند. کشور ترکیه قرارداد بولونیا Bologna را در سال 2001 امضا کرده است که هدف آن ارتقای سیستم آموزشی اروپا در آموزش عالی در مقیاس جهانی است. گزارش بولونیا از امتیاز سیستم آموزشی ترکیه 5 از 5 است. بر این اساس مدرک دانشگاه های ترکیه در همه کشورهای اروپایی به رسمیت شناخته می شود. هر ساله تعداد زیادی از متقاضیان بین المللی و از جمله ایرانی ها برای مهاجرت تحصیلی به ترکیه اقدام می کنند.
ما کارشناسان موسسه مهاجرتی میرداماد در این مقاله کامل و جامع سعی کرده ایم به همه سوال های شما متقاضیان عزیز در مورد شرایط تحصیل در ترکیه پاسخ بدهیم. اگر قصد تحصیل در ترکیه را دارید و از شرایط تحصیل در ترکیه با مدرک دیپلم و یا تحصیل در رشته های پزشکی و دندانپزشکی آگاه نیستید، کافی است با صرف کمی وقت این مقاله را مطالعه کنید تا به نکات جالبی دست پیدا کنید. در نهایت نیز می توانید سوالات خود را با مشاور تحصیلی در ترکیه موسسه مهاجرتی ما در میان بگذارید.
صفر تا صد تحصیل در ترکیه
کشور ترکیه یک مقصد ایده آل برای مهاجرت تحصیلی است. موسسه های آموزش عالی و دانشگاه های ترکیه برنامه های تحصیلی در مقاطع مختلف تحصیلی با کیفیت بالا را به متقاضیان ارائه می دهند. کشور ترکیه در حال تبدیل شدن به یک مرکز بین المللی برای آموزش عالی متقاضیان بین المللی است. در حدود 207 دانشگاه شامل دانشگاه پزشکی ترکیه، دانشگاه علوم انسانی، دانشگاه فنی و مهندسی و دانشگاه هنر در این کشور وجود دارد که بیشتر آن ها در 2 شهر بزرگ آنکارا و استانبول قرار دارند. این کشور سالانه بیش از 5000 دانشجوی بین المللی را پذیرش می کند.
تدریس به زبان انگلیسی به طور گسترده در دوره های کارشناسی و کارشناسی ارشد و دکترا در ترکیه از مزایای تحصیل در ترکیه است. برخورداری از بورسیه های تحصیلی فول فاند Full Funded یکی از بهترین گزینه های تامین هزینه های زندگی و تحصیل در این کشور برای دانشجویان بین المللی محسوب می شود. در ادامه این مقاله به ارائه صفر تا صد تحصیل در ترکیه و دیگر جزئیات مهم برای تحصیل در دانشگاه های ترکیه می پردازیم.
تحصیل در ترکیه در یک نگاه
مقاطع تحصیلی ترکیه | مدت زمان تحصیل در ترکیه | هزینه تحصیل در ترکیه | بورسیه تحصیلی ترکیه | مدارک لازم اخذ ویزای تحصیلی |
تحصیل در مدارس | – 4 سال ابتدایی سطح اول یا ایلک اکول – 4 سال ابتدایی سطح دوم یا اورتا اکول – 4 سال آموزش متوسطه یا لیسه | -هزینه تحصیل در مدارس دولتی ترکیه به زبان ترکی رایگان -هزینه تحصیل در مدارس خصوصی ترکیه به زبان انگلیسی سالانه از حدود 15.000 تا30.000 دلار | برای دانش آموزان ممتاز در دبیرستان های دولتی ترکیه بورسیه های دانش آموزی وجود دارد. | -ریزنمره های تحصیلی مربوط به سال قبل -مدرک زبان ترکی برای تحصیل در مدارس ترک زبان -مدرک زبان انگلیسی برای تحصیل در مداری انگلیسی زبان -گواهی تمکن مالی کافی |
تحصیل در مقطع کارشناسی/لیسانس | حدود 4 سال | -تحصیل به زبان انگلیسی سالانه در حدود 450 تا 1.500 دلار -تحصیل به زبان ترکی سالانه در حدود 240 تا 750 دلار | بورسیه های تحصیلی در مقطع کارشناسی برای متقاضیان بین المللی محدود است. | -مدرک دوره دیپلم دبیرستان -مدرک زبان انگلیسی آیلتس 5 تا 6.5 یا ترکی -گواهی تمکن مالی کافی |
تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد/فوق لیسانس | در حدود 2 سال | -تحصیل به زبان انگلیسی سالانه از حدود 600 تا 900 دلار -تحصیل به زبان ترکی سالانه از حدود 300 تا 600 دلار | بورسیه های تحصیلی متعددی برای متقاضیان تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد وجود دارد. | -مدرک مقطع کارشناسی از دانشگاه های مورد تایید ترکیه -مدرک زبان انگلیسی آیلتس 6 تا 6.5 -گواهی تمکن مالی کافی |
تحصیل در مقطع دکترا | در حدود 4 سال | بسیاری از بورسیه های تحصیلی ترکیه به دانشجویان مقطع دکترا اعطا می شود. | -مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد -مقاله های منتشر شده در ژورنال های علمی جهان -مدرک زبان انگلیسی آیلتس 6.5 به بالا |
دلایل و مزایای تحصیل در ترکیه
این سوال که چرا باید در ترکیه تحصیل کنیم با اشاره به اقتصاد قوی، وجود سیستم آموزشی با استانداردهای جهانی و وجود محیط سیاسی باثبات و دلایل دیگری پاسخ داده می شود. در واقع متقاضیان ایرانی برای تحصیل در ترکیه و اخذ اقامت تحصیلی ترکیه دلایل فراوانی دارند.
از مهم ترین این دلایل می توان به پایین بودن هزینه های تحصیل در مقایسه با کشورهای اروپایی و نزدیکی جغرافیایی و شباهت آداب و رسوم و فرهنگ ایران و ترکیه اشاره کرد. برخی از مهم ترین دلایل و مزایای تحصیل در ترکیه عبارت است از:
- تحصیل در کشوری با میراث غنی، فرهنگ ها و سنت های منحصر به فرد و کشف فرهنگ و هنرهای جدید در استانبول و دیگر شهرهای آن
- عدم نیاز به صدور ویزا برای متقاضیان ایرانی و سهولت اخذ ویزای دانشجویی
- وجود طیف متنوعی از رشته های تحصیلی (دانشگاه های بسیاری در ترکیه برنامه های متنوع در حوزه برنامه نویسی کامپیوتری به زبان انگلیسی را ارائه می دهند.)
- پایین بودن هزینه های زندگی و تحصیل در مقایسه با کشورهای اروپایی
- مقایسه دانشگاه های ترکیه از لحاظ کیفیت آموزشی با دانشگاه های آمریکا، کانادا، انگلستان، ایتالیا، آلمان و استرالیا
- اعتبار مدرک تحصیلی دانشگاهی ترکیه و پذیرش مدرک تحصیلی ترکیه در بسیاری از کشورهای جهان برای کار یا ادامه تحصیل
- برخورداری از بورسیه تحصیلی ترکیه و کمک به تامین هزینه های تحصیل و زندگی در این کشور
- مورد تائید بودن بسیاری از دانشگاه های ترکیه از طرف وزارت علوم و بهداشت ایران
- امکان تحصیل داروسازی در ترکیه و همچنین پزشکی و دندانپزشکی با هزینه های مقرون به صرفه و اخذ مدرک معتبر جهانی
- امکان تحصیل پزشکی بدون ازمون در ترکیه و امکان تحصیل در ترکیه با مدرک دیپلم دبیرستان ایرانی
- امکان تحصیل دندانپزشکی در ترکیه در بهترین دانشگاه ترکیه
- امکان یافتن کار با درآمد مناسب پس از فارغ التحصیلی از دانشگاه
- اخذ کمک هزینه ها و گرانت ها و وام های دانشجویی
- امکان انتقال دانشجویان به دانشگاه های کشورهای اروپایی و آمریکا ومطابقت نظام آموزشی ترکیه با نظام آموزشی آمریکا
- امکان تحصیل در دانشگاه های مجهز با امکانات پیشرفته
- امکان صدور مجوز اقامت پس از فارغ التحصیلی و در نهایت اخذ اقامت دائم ترکیه
مراحل اپلای در دانشگاه های ترکیه
متقاضیان برای تحصیل در دانشگاه های ترکیه باید در ابتدا مراحل اپلای و ارائه درخواست برای پذیرش تحصیلی را طی کنند. به طور کلی برای اپلای دانشگاه های ترکیه چه برای تحصیل در رشته پزشکی و یا تحصیل در رشته داروسازی در ترکیه و چه برای رشته های علوم انسانی و هنر یک روش وجود دارد. در ادامه به ارائه 5 مرحله اپلای در دانشگاه های ترکیه می پردازیم:
· مرحله اول: انتخاب رشته تحصیلی و دانشگاه مورد نظر در ترکیه
در اولین مرحله متقاضی باید رشته مورد نظر و نوع دانشگاه را برای تحصیل در ترکیه انتخاب کند. انتخاب نوع دانشگاه (دانشگاه دولتی یا خصوصی) بر اساس شرایط اقتصادی و همچنین زبان تحصیلی متقاضی می باشد. هر یک از دانشگاه های ترکیه دارای شرایط تحصیلی مختص خود می باشند.
· مرحله دوم: بررسی نحوه اخذ بورسیه تحصیلی ترکیه
گرچه هزینه تحصیل در ترکیه در در مقایسه با دیگر کشورهای اروپایی مناسب و مقرون به صرفه است، اما متقاضی برای تامین هزینه های زندگی و تحصیل در ترکیه باید دارای تمکن مالی کافی باشد. یکی از روش های کاهش هزینه های زندگی و تحصیل در ترکیه برخورداری از بورسیه های تحصیلی این کشور است. بهتر است متقاضیان قبل از برنامه ریزی برای دریافت ویزای تحصیلی ترکیه شانس قبولی در بورسیه را با کسب معدل بالا و مدرک زبان با نمره عالی فراهم کنند.
· مرحله سوم: تهیه و آماده سازی مدارک مورد نیاز
از شرایط تحصیل در ترکیه و اخذ ویزای تحصیل در ترکیه تهیه و آماده سازی و ارسال مدارک مورد نیاز به دانشگاه می باشد. البته هر یک از دانشگاه های ترکیه بر اساس مقطع و رشته تحصیلی مدارک خاصی را مد نظر دارند. برای آگاهی از مدارک مورد نیاز دانشگاه های ترکیه با مشاور تحصیلی در ترکیه در موسسه های مهاجرتی مشاوره کنید.
· مرحله چهارم: کسب آمادگی های لازم برای شرکت در آزمون ورودی دانشگاه ها
برخی از دانشگاه های ترکیه برای پذیرش در رشته های خاص آزمون های ورودی را برگزار می کنند. از آزمون های ورودی این دانشگاه ها می توان به امتحان yos ترکیه، آزمون SAT دانشگاه پزشکی ترکیه و آزمون TOMER برای تحصیل به زبان ترکی در دانشگاه های این کشور اشاره کرد. بهتر است متقاضیان با بررسی این آزمون ها و شرایط تحصیل در ترکیه از قبل برای کسب نمره مورد نیاز آمادگی های لازم را کسب کنند.
· مرحله پنجم: اخذ ویزا تحصیلی ترکیه
متقاضیان با اخذ پذیرش تحصیلی از رشته و دانشگاه مورد نظر در ترکیه می توانند برای دریافت ویزای تحصیل ترکیه اقدام کنند. متقاضیان ایرانی ویزای تحصیلی ترکیه را می توانند از کنسولگری ترکیه در این کشور دریافت کنند. به منظور اخذ ویزا تحصیل ترکیه متقاضیان باید مدارک و سوابق هویتی، مدارک تحصیلی، مدرک زبان و گواهی تمکن مالی کافی را ارائه دهند.
مقاطع تحصیلی در ترکیه
سیستم تحصیلی مدارس و دانشگاه های ترکیه با تبعیت از سیستم اروپایی و آمریکایی موجب شده است تا بسیاری از متقاضیان به جای صرف هزینه های کلان برای تحصیل در مدارس و دانشگاه های اروپایی راهی ترکیه شوند تا آرزوی تحصیل در دانشگاه های معتبر و جهانی با هزینه کمتر را محقق کنند.
دانشگاه های ترکیه مقاطع تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا را در رشته ها و برنامه های مختلف تحصیلی به متقاضیان بین المللی ارائه می دهند. مدارس ترکیه نیز در 4 نوع مدارس دولتی، مدارس خصوصی، مدارس بین المللی و مدارس شبانه روزی با شرایط خاص خود پذیرای دانش آموزان از سراسر جهان می باشند. در ادامه به ارائه شرایط تحصیل در مدارس و دانشگاه های ترکیه می پردازیم.
تحصیل در مدارس ترکیه
بسیاری از پدر و مادران ایرانی ترجیح می دهند که از دوران مدرسه کودکان خود را به مدارس ترکیه بفرستند تا برای ورود به دانشگاه های این کشور آماده باشند و بدون هیچ مانعی بتوانند پذیرش تحصیلی را از بهترین رشته های تحصیلی در ترکیه و بهترین دانشگاه پزشکی در ترکیه و یا دانشگاه های فنی و مهندسی دریافت کنند.
تحصیل در مدارس دولتی ترکیه به زبان ترکی و البته به صورت رایگان و بدون پرداخت شهریه انجام می شود. اما دانش آموزان ایرانی که چندان به زبان ترکی مسلط نمی باشند، می توانند در مدارس زبان انگلیسی و خصوصی ترکیه تحصیل کنند. والدین برای ثبت نام فرزندان خود در ترکیه در حالی که خود در این کشور اقامت ندارند، می توانند به مدارس شبانه روزی مراجعه کنند. گرچه هزینه های تحصیل در این مدارس بالا است، اما همه هزینه های تحصیلی، خورد و خوراک و اقامت دانش آموزی را پوشش می دهند.
هزینه های تحصیل در مدارس زبان انگلیسی و خصوصی ترکیه نسبتاً بالا است. از بهترین مدارس خصوصی و بین المللی ترکیه مدرسه بین المللی استانبول در شهر استانبول و مدرسه بین المللی MIF در ازمیر را می توان نام برد. فارغ التحصیلان مدارس برتر ترکیه می توانند از بهترین دانشگاه پزشکی ترکیه در رشته های پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و رشته های مهندسی و علوم انسانی پذیرش تحصیلی دریافت کنند.
نحوه ثبت نام و شرایط تحصیل در مدارس ترکیه بدون حضور والدین
والدین برای ثبت نام فرزندان خود در مدارس ترکیه باید در ابتدا بر اساس شرایط خود و فرزند خود بین مدارس دولتی و خصوصی یا بین المللی ترکیه یکی را انتخاب کنند. ثبت نام در مدارس ترکیه بر اساس شرایط تحصیلی و اقتصادی والدین متفاوت است. در ادامه به بررسی نحوه ثبت نام و شرایط تحصیل در مدارس مختلف ترکیه بر اساس راهنمایی های مشاور تحصیلی در ترکیه می پردازیم: